Αν μια σειρά από χώρες κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, τότε μπαίνει σε κίνδυνο το οικοδόμημα της ΕΕ, σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Alpha 989 και στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε μεταξύ άλλων:
Σε ερώτηση σχετικά με τη ανάρτηση Κωσταράκου στο facebook:
Θα μπορούσε ο Στρατηγός Κωσταράκος να ρωτήσει στις Βρυξέλλες τους Επιτρόπους κ.κ. Στυλιανίδη και Αβραμόπουλο, οι οποίοι χειρίστηκαν από την πλευρά της ΕΕ αυτά τα κονδύλια για το πού ακριβώς έχουν πάει. Τότε, θα έβρισκε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των κονδυλίων πήγαν ως έκτακτη βοήθεια καταρχήν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Διεθνείς Οργανισμούς, όπως η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ένα μεγάλο μέρος δόθηκε και το διαχειρίστηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει ελεγχθεί επανειλημμένα και έχει πάρει άριστα για την χρησιμοποίηση των κονδυλίων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοιχτοί και έχουμε καταθέσει και στη Βουλή όλα τα σχετικά. Όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσα στη Βουλή ολόκληρο τον όγκο συμβάσεων που είχε κάνει το ΥΠΕΘΑ. Από την Τετάρτη το βράδυ μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ βρισκόμουν στην Βιέννη στη Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ και ξαφνικά την Πέμπτη βλέπω μια ανακοίνωση του κου Βαρβιτσιώτη που αναφέρει ότι δεν πήγα στην Βουλή για να απαντήσω σε μια ερώτησή του, ενώ βρισκόμουν στο Εξωτερικό. Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν χρειάζεται να το ευτελίζουμε με πολιτικάντικους τρόπους.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στη Μόρια:
Είμαι ο πρώτος που είπα ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή. Το πράγμα εξαρτάται όσον αφορά στη Μόρια, αλλά και σε όλα τα νησιά, από τις ροές. Να σας αναφέρω μερικούς αριθμούς: από τη Λέσβο, από τον Ιούνιο μέχρι και χθες, έχουν φύγει 3.600 άνθρωποι από το Κ.Υ.Τ. της Μόριας. Την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700 άνθρωποι. Άρα, από τις 8.500 περίπου που είναι στη Μόρια, το 70% βρίσκεται τρεις μήνες στη Λέσβο. Το ένα λοιπόν είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές. Το δεύτερο είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ανέδειξα και στη Διάσκεψη των Υπουργών. Δηλαδή, αν η πολιτική της ΕΕ δεν έχει παρέμβαση στις χώρες που γεννιούνται τα προσφυγικά και τα μεταναστευτικά κύματα και αν δεν εμπεριέχει το στοιχείο της ανακατανομής, τότε το πρόβλημα για τις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα θα γίνεται όλο και εντονότερο. Αν μια σειρά από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, οι χώρες δηλαδή του Βίζεγκραντ, κοιτάνε μόνο τη δική τους τη χώρα, τότε μπαίνει σε κίνδυνο όλο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί τα οικονομικά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και ξαφνικά το μεταναστευτικό, ο καθένας μόνος του; Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτό το ζήτημα είναι να πάρεις την ατζέντα της ακροδεξιάς ή κομμάτια της ατζέντας της ακροδεξιάς και να την κάνεις δική σου ατζέντα, τότε έχασες στα σίγουρα.
Σε ερώτηση σχετικά με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:
Κατά την άποψή μου πρόκειται για ένα μίγμα έντονου λαϊκισμού από τη μια πλευρά, αλλά και έντονου νεοφιλελευθερισμού από την άλλη. Ενώ προσπαθεί να εμφανιστεί ως κάτι καινούργιο, στην ουσία υιοθετεί όλα αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανάμεσά τους βέβαια και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που μας έφεραν στα μνημόνια και που έφεραν τη χώρα μέχρι το 2014 να μπαίνει σε δύο μεγάλα μνημόνια, που όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, η χώρα απώλεσε το 25% του ΑΕΠ της. Δεν είναι μόνο θέμα μείωσης φόρων, είναι η μείωση φόρων σε αυτούς που έχουν τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Το ζήτημα είναι το κοινωνικό κράτος και μια σειρά άλλα ζητήματα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να χάσουμε αυτό που ήδη δημιουργήσαμε. Ο φόβος μου είναι ότι το κομμάτι της κοινωνίας που ονομάζουμε φτωχό ή νεόπτωχο, εξαιρείται από το όραμα που έχει ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και τώρα αναλαμβάνουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη, την ευθύνη διαχείρισης ενός προγράμματος με στόχους, αλλά και με κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Σε ερώτηση σχετικά με τη διασύνδεση περικοπής συντάξεων και χρόνου των εκλογών:
Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός λόγος για να υπάρξει περικοπή των συντάξεων. Άρα, και πριν από το τέλος του χρόνου, θεωρώ ότι μπορεί να έρθει ο νόμος, ο οποίος θα παίρνει πίσω το μέτρο που ψηφίσαμε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Άρα, για άλλη μια φορά όσοι διαδίδουν σε σχέση με τις συντάξεις κάποια πράγματα, θα κάνουν το ίδιο λάθος που έκαναν όλες τις άλλες φορές, όπως με τον κόφτη ή με την αδυναμία να κλείσουν οι αξιολογήσεις. Η Νέα Δημοκρατία στις προβλέψεις της τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει πέσει ούτε σε μία μέσα. Πάντοτε είναι απέξω. Ο δικός μας ο στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν κανονικά, τον Οκτώβριο του 2019. Έτσι πορευόμαστε και έτσι σχεδιάζουμε.