Δημοτικά κτίρια :Θοδωρής Σπηλιόπουλος:Η αξιοποίηση του κτιριακού κεφαλαίου του Δήμου Χαϊδαρίου απαιτεί σοβαρή προετοιμασία και συζήτηση εφ όλης της ύλης από το σύνολο του δυναμικού της πόλης και όχι αποφάσεις 3 μήνες πριν τις εκλογές

Αγαπητοί φίλοι ΧΑΙΔΑΡΙΩΤΕΣ

Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ» έχουμε αφιερώσει σημαντικό τμήμα των προσπαθειών μας, αλλά και του προγράμματός μας, (όπως θα δείτε πολύ σύντομα) στο αποκαλούμενο κτηριακό κεφάλαιο του Δήμου , δηλαδή την πιθανή αξιοποίηση μιας σειράς ακινήτων του δήμου, σε συνδυασμό με το πώς κάποια από αυτά τα ακίνητα μπορούν να παίξουν το δικό τους ρόλο, ακόμη και την τουριστική προβολή της πόλης μας.

Καθώς στις  ομάδες εργασίας του συνδυασμού, μας απασχόλησαν έντονα τα παραπάνω ζητήματα, αναδείχθηκε ένα σημαντικό θέμα.

Δεν είναι καθόλου εύκολο κι απλό, να παρθούν αποφάσεις για την αξιοποίηση ακινήτων και χώρων με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή στο «πόδι».

Αν δεν θέλουμε απλώς να εντυπωσιάσουμε εν όψη αυτοδιοικητικών εκλογών τους δημότες, είναι τουλάχιστον πρόχειρο (για να μη χρησιμοποιήσουμε κάποιο βαρύτερο χαρακτηρισμό) να πιστεύουμε ότι σε μια συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου θα πάρουμε αποφάσεις για ζητήματα τόσο σοβαρά.

Κατ αρχάς τεχνικά κάθε τέτοια πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από  ολοκληρωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη συνοδευόμενη από μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Σε ειδικότερες περιπτώσεις (όπως για παράδειγμα ενός μουσείου) επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει εικόνα για τον τύπο και είδος εκθεμάτων, αρχιτεκτονική μελέτη επάρκειας και καταλληλότητας των κτιρίων, διαμόρφωση των χώρων, προσωπικό που θα τα λειτουργεί, ετήσιο κόστος , μελέτη βιωσιμότητας, πηγές χρηματοδότησης κλπ. κλπ.

Σε πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να σας υπενθυμίσω, ότι ουσιαστικά είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα  της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε σύνθεση απόψεων και αναζήτηση συμμαχιών.

Άρα κάθε  τέτοια πρόταση σε  πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να έχει ευρεία στήριξη, τόσο σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, όσο και σε επίπεδο δημοτών.

Αν θέλουμε να είμαστε ακόμη πιο συγκεκριμένοι, γνωρίζουμε για παράδειγμα πόσα αντίστοιχα μουσεία εθνικής αντίστασης υπάρχουν σε δήμους της Αττικής,
έχουμε συζητήσει με το Δήμο Καισαριανής   ( για ευνόητους λόγους) μια τέτοια κίνηση, έχουμε εικόνα για την επισκεψιμότητα τέτοιων μουσείων από τις σχολικές κοινότητες, έχουμε συζητήσει την πρόταση μας για να πάρουμε στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αναφέρω ενδεικτικά τα παραπάνω για να δείξω ότι οι προτάσεις (καλές ή κακές) δεν μας επιτρέπεται πια να επικυρώνονται αβασάνιστα, απλώς για να παρουσιάσουμε ένα νέο έργο, εκτός αν ο στόχος της πλειοψηφίας είναι απλώς αυτός.

Τότε έχουμε να πούμε ότι οι εκλογές πλησιάζουν κι είναι απλή αυταπάτη να νομίζει κανείς ότι μπορεί να διασωθεί εκλογικά με κινήσεις εντυπωσιασμού.
Παρακάτω διατυπώνουμε βασικές σκέψεις που πρέπει να πάρουμε υπόψη  για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας
Λέμε λοιπόν ότι μέρος της αναπτυξιακής μας πρότασης είναι και
ο πολιτισμός .Η δημιουργία ενός ισχυρού brandname  που θα έχει αντανάκλαση συνολικά στην βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης .
Διατυπώνουμε λοιπόν βασικές σκέψεις που εμπεριέχονται στο εν εξελίξει νέο πρόγραμμα μας :
Α. Τουριστική προβολή της πόλης μας
Το Χαϊδάρι συγκεντρώνει πολλά αξιοθέατα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των τουριστών και γενικότερα όσων επισκέπτονται την Αθήνα.
Ορισμένα μόνο αξιοθέατα: Η Μονή Δαφνίου, το μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στα Δυτικά, ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους, το Κτήριο Γύζη με το έργο «4 ΕΠΟΧΕΣ» το μοναδικό έργο με τεχνοτροπία φρέσκο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου με το ΜΠΛΟΚ15 – μνημείο Εθνικής Αντίστασης, η πευκόφυτος οδός Καραϊσκάκη κ.ά.
Ο συνδυασμός «Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου» από θέση διοίκησης του Δήμου Χαϊδαρίου θα δρομολογήσει μια αυτόνομη πολιτική τουριστικής προβολής της πόλης μας, θα συνεργαστεί  και θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρει η δυναμική Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής και ιστοσελίδα της athensattica, καθώς και κάθε άλλη δυνατότητα μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Η τουριστική προβολή του Χαϊδαρίου και η αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη, προϋποθέτει τη συντήρηση και τη βελτίωση των υποδομών, τη συνεργασία με όμορους Δήμους και τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, την αξιοποίηση του Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αιγάλεω), τη συμμετοχή –  την εκπαίδευση και τη βελτίωση των επαγγελματιών και των υπηρεσιών.

Η τουριστική ανάδειξη του Χαϊδαρίου θα βασίζεται στη φέρουσα ικανότητα της πόλης, θα διέπεται από τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και στόχο θα έχει την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προβολή της πόλης.

Για την τουριστική προβολή της πόλης, αλλά και για την προετοιμασία του Δήμου για την υποδοχή επισκεπτών, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας θα δρομολογήσουμε τη σύσταση ειδικού τμήματος «Τουριστικής Προβολής και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης Δήμου Χαϊδαρίου».
Β. Κτιριακό κεφάλαιο Δήμου Χαϊδαρίου

Ο Δήμος Χαϊδαρίου διαθέτει «ακατοίκητα» κτήρια αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία για ορισμένα απ΄ αυτά προτείνουμε να επανασχεδιαστεί η χρήση τους.

Το παλαιό «Κοινοτικό Κατάστημα» στη συμβολή Ιεράς Οδού και Χριστόφορου Περραιβού, το κτήριο στην Οδό Κύπρου 32 στα Κουνέλια (δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής)  που αποκτήθηκαν με την οικονομική συνδρομή του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα πρέπει να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης.

Το πρώην Δημαρχείο «Δημήτρης Γιαχνής»

στη συμβολή των Οδών Κερασούντος και Νικομηδείας (ΙΣΤΟΣ) που ακόμα δεν έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητες για την απόκτησή του ή την μακροχρόνια χρήση του από το Δήμο Χαϊδαρίου θα πρέπει να συντηρηθεί με την απορρόφηση των 350.000 Ευρώ που προβλέπονται στον οικονομικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής. Πρόταση: Διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, απορρόφηση προβλεπόμενων κονδυλίων για τη συντήρησή του, επανάχρηση σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης, διατηρώντας τον περιβάλλοντα χώρου (μικρό πάρκο).

        Κτήριο Γύζη:
το κενό ιστορικό διώροφο «Κτήριο Γύζη» που στο ισόγειο τμήμα του φιλοξενεί τις «Τέσσερις Εποχές» του  μεγάλου ζωγράφου Νικόλαου Γύζη να γίνει χώρος έκθεσης των έργων των μεγάλων ζωγράφων, εικαστικών, φωτογράφων, περιηγητών, εκδόσεων κ.ά. (Μουσείο της πόλης;)
Κτήριο «Ιστορικό»
(στάβλοι) να γίνει επιτέλους χώρος έκθεσης Ιστορικών Ντοκουμέντων Εθνικής Αντίστασης σε συνδυασμό με το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και το ΜΠΛΟΚ15.
Κτήριο «Πύργος Παλατάκι»
να συντηρηθεί όπου χρειάζεται, να συντηρηθεί ο χώρος που το περιβάλλει και να περιποιηθούν οι κώμες των πεύκων, έτσι ώστε να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική του κτηρίου. Η χρήση των αιθουσών να παραμείνει ως έχει για ήπιες πολιτιστικές εκδηλώσεις μικρής κλίμακας. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη που έπαιξε μεγάλο και θετικό ρόλο στην περιοχή θα πρέπει να μεταφερθεί σε νέο, μεγαλύτερο, εύχρηστο χώρο, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των βιβλιοθηκών. Ενδεχομένως να παραμείνει στον ίδιο χώρο το παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης.
Κτήριο ΑΙΘΡΙΟ
(κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος). Να γίνει αλλαγή χρήσης, να συντηρηθεί ο χώρος που το περιβάλλει, να ενταχθεί στις δημοτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις  το μικρό ανοικτό θέατρο που συνορεύει. Προτεινόμενες χρήσεις: α) Μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης β) χώρος νεολαίας γ) συνδυασμός των α και β [προτείνω το α –  Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη]
Κτήριο ΓΙΟΡΤΗ
(πρώην ΔΑΦΝΕΣ –  κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος πλησίον της Μονής Δαφνίου). Να γίνει αλλαγή χρήσης και να συνδυαστεί με την επισκεψιμότητα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη του ψηφιδωτού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.  Προτείνεται η δημιουργία ή η αναβάθμιση του τμήματος Ψηφιδωτού του Δήμου Χαϊδαρίου σε πιστοποιημένη σχολή ψηφιδωτού στα πρότυπα του Επαγγελματικού Σχολείου Γλυπτικής Καλών Τεχνών στο Πάνορμο Τήνου (τόπος καταγωγής του Γιαννούλη Χαλεπά). [ενδεχομένως αυτή η σχολή Ψηφιδωτού και των σχετικών εκδηλώσεων  να γίνει και το πολιτιστικό brand name του Χαϊδαρίου όπως το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα, το Φεστιβάλ χορού στην Καλαμάτα κ.ά]
Κτήριο «Λολοσίδη»
, στην Οδό Δαβάκη. Αρχικά να αποκτηθεί ο δεσμευμένος χώρος από το Δήμο και να ενοποιηθεί με το Δημοτικό θερινό κινηματογράφο ΚΑΤΕΡΙΝΑ. Η χρήση του χώρου θα πρέπει να σχεδιαστεί μετά από διάλογο με την τοπική κοινωνία, να αποφευχθούν βαριές χρήσεις (π.χ. υπόγειοι χώροι στάθμευσης) και να διατηρηθεί η βιοτεχνική ιστορικότητα του χώρου (τσαγκαράδικο). Οι χρήσεις θα καθοριστούν ανάλογα με τις εξελίξεις, τα κενά, τις ανάγκες αλλά και τις νέες προκλήσεις που θα προκύψουν με την πρόοδο του χρόνου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όλα τα ανωτέρω θέματα και ιδιαιτέρως εκείνα με τον  αύξοντα αριθμό 3,4,5,6 θα πρέπει να συζητηθούν με αρμόδια πρόσωπα οι απόψεις των οποίων έχουν βαρύνουσα και αποφασιστική σημασία.
Γ. ΑΚΤΗ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ –  ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προτείνεται να παραμείνει αυτούσια η θέση με το πρόγραμμα του 2014 – σελίδα 11, με μια μικρή εισαγωγή:
Οι βασικές θέσεις μας για την Ακτή Σκαραμαγκά παραμένουν οι ίδιες, όπως παρουσιάζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2014. Θέσεις που διαχρονικά και πριν από το 2014 υποστηρίζαμε.
Ενημερώνουμε ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος Θοδωρής Σπηλιόπουλος έχει στείλει επιστολή στις αρχές του 2019, αίτημα προς τους αρμοδίους φορείς για την απομάκρυνση των βυθισμένων σκαφών και τον καθαρισμό του βυθούν της μικρής ακτής (λιμανάκι).
Οι θέσεις αυτές μπορούν να εξειδικευτούν  ανάλογα με τις εξελίξεις σε τοπικό ή και περιφερειακό επίπεδο.
Οι θέσεις από το Πρόγραμμα του 2014:
«αποκατάσταση του παραθαλάσσιου μετώπου της Ακτής Σκαραμαγκά. Το Χαϊδάρι να ξαναγίνει παραθαλάσσιος Δήμος».
Διεκδίκηση του χώρου της παράνομα κατασκευασμένης με επιχωματώσεις προβλήτας Νο 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (120 στρέμματα) και του επιπλέον χώρου που έχει καταπατηθεί και ιδιοποιηθεί (άλλα 100 στρέμματα), χωρίς την καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος.

Μελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης του ελεύθερου χώρου που θα προκύψει, για περίπατο, αναψυχή, ναυταθλητικές δραστηριότητες, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτιστικές δράσεις, αλιεία, δημιουργία κέντρου περιβαλλοντικής παρακολούθησης του κόλπου της Ελευσίνας κ.λπ.

Η υπάρχουσα μικρή ακτή Σκαραμαγκά (λιμανάκι) θα φροντιστεί άμεσα από το Δήμο Χαϊδαρίου, θα καθαριστεί ο περιβάλλον χώρος, θα γίνουν ήπιες αισθητικές παρεμβάσεις, θα τοποθετηθεί μικρή δημοτική καντίνα, θα απομακρυνθούν τα βυθισμένα σκάφη και θα γίνει ο χώρος επισκέψιμος και λειτουργικός».
Θυμίζουμε ότι επανειλημμένα:

Σημειώνουμε ότι έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στο Δημαρχείο Συμβούλιο με Αρ πρωτοκόλλου και από το Οκτωβρίο 2017 υπάρχει άρνηση  πάρα τις επανειλημμένες τοποθετήσεις  μας να κουβεντιαστει με ΤΊΤΛΟ ΜΟΝΟΠΆΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δείτε στο σχετικό linkhttps://psdhaidari.blogspot.com/2017/10/blog-post_14.html?m=1  ολόκληρη την επεξεργασμένη πρόταση μας που παρουσιάστηκε σε 10 μικρές  εκδηλώσεις στις πλατείες και αλλού καθώς και σε δύο εκδηλώσεις δραστηριότητες μία στην παραλία ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ και μια κατά την βαρκάδα ξενάγηση κατά την διαδρομή με πλοίο ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ και βολτα στον κόλπο της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ .
 
Πέρασαν 2,5 χρόνια από τότε που ζητήσαμε να κουβεντιάσουμε  εφ όλης της ύλης.
Το ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ απλό.
Κάποιοι δεν ήθελαν την κουβέντα εφ όλης της ύλης.
Γιατί σε τέτοια κουβέντα δεν αρκεί να καταγγείλεις τους πάντες.
Πρέπει να απαντάς και σε ερωτήματα.
Πώς γλιστράει ο χρόνος χωρίς να κάνεις τίποτα.
Γιατί η συνολική κουβέντα αναδεικνύει τα προβλήματα, τις προθέσεις, ποιος έχει επεξεργασίες και ποιος έχει διάθεση να συμβάλλει σε συνθέσεις, που βάζουν αντανάκλαση στην βελτίωση της ζωής των Χαιδαριωτών και ιδιαίτερα των νέων. 
 
Και εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε απαντήσεις στους Χαιδαριώτες και στους νέους ανθρώπους.
 Χαϊδάρι 12.01.2019
Θοδωρής Σπηλιόπουλος
Υ.Γ
Για όλους τους παραπάνω λόγους αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε στο Δημοτικό συμβούλιο επιμέρους προτάσεις, για  «το Ιστορικό » και το «κτίριο Νικολάου Γύζη»
Γιατί ζητήσαμε έστω και τώρα να γίνει σύσκεψη  φορέων και όλου του πνευματικού δυναμικού του δήμου που επιτέλους να κουβεντιαστεί συνολικότερα το ζήτημα του πολιτισμού σαν μέρος μιας συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης της πόλης.
Γιατί τα καραβάνια τουριστών πηγαινοέρχονται non stop ανάμεσα σε Αθήνα και Ελευσίνα (πολιτιστική πρωτεύουσα 2021)
Και βέβαια για άλλη μια φορά δεν έγινε δεκτό.
Τι κι αν φωνάζουμε
Κάντε επιτέλους κάτι
Αλλά στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…
Αλλά ευτυχώς η δημοκρατία των ψεύτικων πλειοψηφιών και των αλαζονικών πολιτικών συμπεριφορών τελειώνει.
Η απλή αναλογική θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.
Και όποιος ενδιαφέρεται για την πόλη θα πρέπει να απαντήσει στις εκλογές στο ερώτημα:
Τι δημοτική αρχή θέλει ;
Τι δήμαρχο θέλει
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s