Βιβλιοθήκη που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες αλλαγές και ανάγκες

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:
Στεγάζεται  στο ισόγειο του διατηρητέου κτιρίου  Παλατάκι  που ανήκει στο Δήμο Χαϊδαρίου. Λειτουργεί ως δανειστική κ ως αναγνωστήριο. Η Βιβλιοθήκη έχει καταγραμμένα στα Βιβλία Εισαγωγής 29421 τόμους από τα οποία τα 6718 είναι παιδικά βιβλία και απαρτίζουν το αντίστοιχο τμήμα. Τα έξη (6) τέσσερα τελευταία χρόνια λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης. Οι συναντήσεις της Λέσχης γίνονται μία φορά το μήνα όπου συζητούνται λογοτεχνικά έργα, έργα συγκεκριμένων συγγραφέων (αρκετές φορές με την παρουσία των ίδιων των συγγραφέων)
Λειτουργεί καθημερινά το πρωί και μόνο ένα απόγευμα την εβδομάδα.
Παρά το ότι η βιβλιοθήκη σήμερα θεωρείται μια άρτια, οργανωμένη βιβλιοθήκη με το σύνολο του υλικού της ταξινομημένο και καταλογογραφημένο, χρειάζεται να συμβαδίζει με τις αλλαγές σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών της αλλά και γενικά των κατοίκων του δήμου.
Επιτακτική είναι η ανάγκη μεταστέγασης  της βιβλιοθήκης. Το «Παλατάκι» εξυπηρέτησε έως σήμερα  τη λειτουργία της μόνο γιατί βρίσκεται σε κεντρικό και «γνωστό» σε όλους σημείο της πόλης. Σήμερα, ασφυκτιά από τον όγκο του έντυπου υλικού. Τα βιβλία είναι τοποθετημένα σε δύο και τρεις σειρές, με ότι συνεπάγεται αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και στο παιδικό τμήμα.
Σήμερα η Βιβλιοθήκη χρειάζεται να στεγαστεί σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό κτίριο, με προοπτική τουλάχιστον 50 χρόνων. Κτίριο που :
▪ Να παρέχει πρόσβαση στα άτομα με ειδικές ανάγκες (σήμερα είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένα)
▪Να δίνει τη δυνατότητα διενέργειας δράσεων και εκδηλώσεων τουλάχιστον για παιδιά στον ίδιο χώρο
▪Να προβλέπει τη διεύρυνση του αναγνωστηρίου  (σήμερα εξυπηρετεί έως 6 άτομα)
▪Να εξοπλιστεί με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές ώστε να λειτουργεί  ως Κέντρο  Πληροφόρησης για όλους τους πολίτες.
Επιπλέον χρειάζεται :
1. Να ενισχυθεί το προσωπικό της βιβλιοθήκης με εξειδικευμένο προσωπικό (βιβλιοθηκονόμο, αρχειονόμο κ.λ.π) έτσι ώστε να παρέχονται  ειδικές υπηρεσίες και υλικό σε όσους χρήστες δεν μπορούν,  να χρησιμοποιούν τις συνήθεις υπηρεσίες και το υπάρχον υλικό της βιβλιοθήκης όπως : ξενόγλωσσες μειονότητες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α..
2. Να διευρυνθεί το ωράριο της βιβλιοθήκης (περισσότερα απογεύματα ώστε να εξυπηρετούνται εργαζόμενοι και μαθητές)
3. Να εμπλουτίζεται σταθερά με νέους τίτλους, σύμφωνα με τις ανάγκες και την τρέχουσα εκδοτική παραγωγή
4. Να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα τοπικής ιστορίας, λαογραφίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.
5. Να αναπτύξει δράσεις και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με σχολεία, τοπικούς συλλόγους και φορείς για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τη χρήση ουσιών, το ρατσισμό και την ξενοφοβία
6. Να αναπτύξει ένα  δίκτυο ενημέρωσης των πολιτών για τις νέες προσκτήσεις βιβλίων, για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που προγραμματίζει, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες
Για να αποτελέσει σήμερα και στο μέλλον,  η Δημοτική Βιβλιοθήκη,  έναν νέο πόλο έλξης   για τους κατοίκους της πόλης καθιστώντας  εφικτή την πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία, στο ευρύτερο πλαίσιο  προώθησης της γνώσης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού χωρίς πολιτικές, θρησκευτικές, φυλετικές και άλλες διακρίσεις.
Θοδωρής Σπηλιόπουλος

30/1/2019
Υ.Γ Κείμενο για το πρόγραμμα ΠσΔ 2019

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s