Οι «πολίτες σε δράση» θεωρούν τον εαυτόν τους κομμάτι του αυτοδιοικητικού κινήματος, δηλαδή του κινήματος υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να γνωρίζουν και της ελευθερίας να αποφασίζουν για τις τοπικές υποθέσεις. Να συμμετέχουν επίσης ισότιμα στις αποφάσεις για υπερτοπικά ζητήματα οποιουδήποτε επιπέδου.

Oι «πολίτες σε δράση» είναι δύναμη αλήθειας, διαφάνειας, δημοκρατίας, συνεχούς αναζήτησης και δημιουργικής δράσης.

Προσπαθούν να πλουτίσουν την τοπική κοινωνία με τις ιδέες τους, με στόχο να τις εφαρμόσουν από θέσεις διοίκησης.

Λειτουργούμε με μέλη και συνελεύσεις, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε όλες τις συμμετοχικές διαδικασίες στο εσωτερικό μας σε συνδυασμό με την ατομική ανθρώπινη βούληση και δράση. Πιστεύουμε πως δεν είναι δυνατό κάποιος – άνθρωπος ή οργάνωση – άλλα να εφαρμόζει προς τα μέσα και άλλα προς τα έξω.

Καθένας και καθεμιά μπορεί να είναι «πολίτης σε δράση», χωρίς φραγμούς κομματικής τοποθέτησης, κοινωνικής ομάδας ή τάξης, ηλικίας, φυλής ή καταγωγής. Μοναδικό προαπαιτούμενο είναι η πίστη στο κίνημα της αυτοδιοίκησης και η διάθεση να προσφέρει στην πόλη μας, το Χαϊδάρι και την κοινωνία.

Οι Βασικές Αρχές μας.

Ως βάση της ύπαρξής τους οι «πολίτες σε δράση» έχουν τρεις αλληλένδετες αρχές:

Α) Κάθε ενεργός πολίτης οφείλει «να σκέπτεται παγκόσμια και να δρα τοπικά».

Β) Κάθε σύγχρονος και προοδευτικός άνθρωπος υποστηρίζει εκείνη την «ανάπτυξη» που βελτιώνει την ποιότητα ζωής αυτής της γενιάς χωρίς να εμποδίζει τις μελλοντικές γενιές να έχουν και αυτές τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Γ) Στο Χαϊδάρι χρειάζεται να εφαρμοστούν νέα προγράμματα σε επίπεδο δημοκρατίας, συμμετοχής, ανάπτυξης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προστασίας και ανάπτυξης του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος.

Οι Απόψεις μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα για το Χαϊδάρι.

Σήμερα ο θεσμός της αυτοδιοίκησης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο δρόμους.
Ο ένας πολιτικός δρόμος – που δεν είναι ο δικός μας – προωθεί μια δήθεν «αυτοδιοίκηση» εξάρτημα της κρατικής μηχανής και μέσα στο πλαίσιο «ιδιωτικοποίησης» των πάντων την αντιμετωπίζει ως παίχτη (νέο και άμαθο) στο χωρίς αρχές πεδίο της αγοράς.

Από δω ξεκινούν αντιλήψεις για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης σε επιχειρήσεις (όπως επιχειρήθηκε πριν χρόνια και στο δήμο μας χωρίς όμως αποτέλεσμα), για επιβολή φόρων από την αυτοδιοίκηση χωρίς αλλαγή του φορολογικού συστήματος, για την δημιουργία από την αυτοδιοίκηση καθαρά κερδοσκοπικών εταιρειών κ.λ.π.

Ο άλλος πολιτικός δρόμος – που αυτόν υπηρετούμε και προωθούμε στην πολιτική μας δράση – βλέπει μια αυτοδιοίκηση σύγχρονη, δημοκρατική, ριζοσπαστική και αποτελεσματική που λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.

Σύγχρονη με την έννοια της αντιστοίχησής της με τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας, σύγχρονη με την έννοια της αξιοποίησης των διεθνών εμπειριών στη λειτουργία της ως θεσμού και ως κινήματος, σύγχρονη με την έννοια της ενσωμάτωσης όλων των επιτευγμάτων των επιστημών από την κυβερνητική ως την πληροφορική – από τις νέες τεχνικές για την αποκομιδή και αξιοποίηση των σκουπιδιών ως τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

Δημοκρατική με την έννοια μιας διοίκησης που θα φροντίζει να ενημερώνονται οι κάτοικοι και να εκδηλώνουν την διάθεσή τους για τα προβλήματα που τους αφορούν, δηλαδή όλα, αλλά θα πηγαίνει ακόμα παραπέρα μεταβιβάζοντας, με πράξεις ή παραλήψεις, την ευθύνη σ΄ όσους κύρια τους αφορούν. Εμείς έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην απόφαση των ενημερωμένων πολιτών. Γι΄ αυτό πιστεύουμε πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί και σαν σχολείο δημοκρατίας και ν΄ ανοίγει νέους δρόμους συμμετοχής των κατοίκων.

Ριζοσπαστική με την έννοια ότι απαιτεί μια συνολική αναδιάρθρωση της κοινωνικής συγκρότησης από τα κάτω προς τα πάνω, όπου στο πλαίσιο των εθνικών και υπερεθνικών συγκροτήσεων, πόροι και αρμοδιότητες θα ξεκινούν απ΄ την κοινωνική βάση. Ριζοσπαστική με την έννοια ότι παρεμβαίνει δυναμικά και απαιτεί σε θέματα πολύ πέραν του σημερινού θεσμοθετημένου της ρόλου, από θέματα της ειρήνης ως τα ζητήματα της νέας φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας κ.λ.π.

Αποτελεσματική με την έννοια ότι αποδεικνύει στη κοινωνία πως είναι ικανή να επιτελέσει το σημερινό θεσμοθετημένο της ρόλο αλλά και να πάει πάρα πέρα, όχι απλά διευκολύνοντας τη ζωή των κατοίκων αλλά αλλάζοντάς την σε μια νέα καλύτερη ποιότητα. Αποτελεσματική με την έννοια ότι ωθεί την ανάπτυξη (οικονομική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αθλητική κ.λ.π.) βελτιώνοντας ταυτόχρονα το οικολογικό σύστημα. Αποτελεσματική με την έννοια ότι υφαίνει τον κοινωνικό ιστό με βάση τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, των ίσων ευκαιριών, της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος.
Οι δύο αυτοί δρόμοι συγκρούονται καθημερινά, όμως πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δρόμος μας θα νικήσει.

Τι προτείνουμε για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Χαϊδάρι – Το όραμά μας για την πόλη.

Προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο ενιαίο σχέδιο που αναβαθμίζει οικολογικά την πόλη, επιλύει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής της, αλλάζει προς το καλύτερο την λειτουργία της, υφαίνει πολύχρωμα τον κοινωνικό ιστό, αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό.

Το σχέδιο αυτό επιγραμματικά περιλαμβάνει:
Την ανάπτυξη της ακτής και της περιοχής Σκαραμαγκά ώστε να αποκτήσουμε ξανά πρόσβαση στην θάλασσα.

Σχολιάστε